Insuran Kebakaran

Memiliki rumah adalah matlamat ramai orang. Rumah juga antara barangan yang paling berharga kerana harganya yang makin lama, makin tinggi. Bila rumah dah mahal dan berharga, insurans rumah harus menjadi keutamaan. Artikel kali ini akan menjelaskan segala info mengenai insurans rumah yang perlu korang tahu. 

Beli rumah bukan macam beli aiskrim, yang hari-hari kita boleh beli. Kebanyakkan kita hanya mampu membeli rumah sekali seumur hidup. Ramai juga yang menghabiskan usianya untuk membayar wang pinjamam perumahan yang boleh memakan bertahun-tahun. Rumah juga  merupakan satu pelaburan yang besar. Beli rumah satu hal, kelengkapan rumah pun boleh memakan kos yang tinggi. Tak kan lah kita nak tinggal dalam rumah yang kosong tanpa sebarang kelengkapan, kan? 

Apabila banyak wang digunakan untuk memiliki sebuah rumah, jadi adalah amat penting bagi setiap pemilik rumah memiliki insurans rumah.  Insurans rumah dapat melindungi rumah daripada risiko-risiko yang boleh terjadi seperti kes pecah masuk rumah, kebakaran, tanah runtuh dan banyak lagi. Kes-kes seperti ini sering kita lihat pada dada-dada akhbar. Ada yang rugi beribu ringgit disebabkan rumahnya rosak akibat bencana alam. Meskipun begitu, masih ramai yang tidak arif tentang insurans rumah ini.

Apakah Tujuan Utama Insurans Rumah?

Tujuan utama insurans rumah ini adalah untuk memberi keselamatan dari aspek kewangan apabila berlakunya kecemasan dan situasi buruk yang menyebabkan kerugian atau kerosakan pada hartanah. Banjir merupakan satu bencana alam yang hampir setiap tahun berlaku. Akibatnya, rumah rosak ditelenggami air. 

Ada tiga jenis polisi rumah yang bakal pemilik rumah atau pemilik rumah perlu ketahui:

Polisi Kebakaran Asas

Polisi jenis ini adalah polisi yang basic. Kenapa dikatakan basic? Ini kerana apabila berlaku kebakaran, polisi kebakaran asas hanya dapat nilai rumah sahaja, tidak termasuk barangan isi rumah. Korang mungkin bertanya, adakah polisi kebakaran asas ini hanya melindungi apabila berlaku kebakaran? Jangan risau, polisi ini boleh diperluaskan. Korang boleh menambah rangkaian perlindungan tambahan seperti rosak akibat ribut petir, banjir, tanah runtuh, pemendapan dan pelbagai lagi. 

Polisi ini boleh melindungi sebarang kejadian yang boleh mendatangkan kerugian dan kerosakan hartanah namun tidak melindungi sebarang barang isi rumah. So macam mana kalau nak ada insurans yang juga melindungi barang isi rumah? Jangan risau, ikuti point kedua.

Polisi Isi Rumah

Nah, polisi isi rumah memang direka khas untuk memberi perlindungan extra kepada barang-barang yang ada dalam rumah. Sebagai contoh, jika berlakunya banjir, sudah pasti barang-barang di dalam rumah boleh rosak. Kalau kita tak ada insurans, sudah menjadi beban pula nak membeli barang-barang tersebut kerana ia juga memakan kos yang tinggi. Dengan adanya, polisi jenis ini boleh melindungi dan korang layak menuntut bayaran ganti rugi oleh pihak insurans. 

Polisi Pemilik Rumah

Polisi pemilik rumah pula adalah sebuah polisi yang dirangka untuk menjadi perlindungan tambahan selain daripada polisi kebakaran yang standard. Polisi ini turut melindungi struktur-struktur fizikal hartanah seperti dinding, bumbung, lengkapan bangunan, struktur luar dan bermacam lagi. 

Seperti polisi kebakaran asas, polisi pemilik rumah turut memberi perlindungan terhadap kerosakan yang menimpa disebabkan cuaca buruk, banjir, dan pelbagai lagi risiko buruk yang boleh terjadi dan menjejaskan rumah korang.

Apa kepentingan jenis polisi insurans rumah ni? Ianya penting untuk menentukan tahap pampasan yang bakal diterima oleh pemilik hartanah sekiranya perkara-perkara yang buruk berlaku. Sekiranya berlakunya kerosakan atau pun kerugian yang diinsuranskan, ada dua asas pembayaran yang boleh dilakukan iaitu asas pemulihan dan juga asas ganti rugi. 

Asas pemulihan membawa maksud sebagai apabila terjadinya kejadian yang diinsuranskan, pemilik kepada polisi tersebut berhak menerima pampasan dalam nilai penuh terhadap barang yang hilang atau pun rosak. Manakala asas ganti rugi pula adalah pemilik kepada polisi akan diberi ganti rugi bergantung kepada nilai semasa barang tersebut berbanding dengan nilai asas ketika pembelian. 

Perlindungan Tambahan Yang Harus Dipertimbangkan

Sebagai pemilik rumah, mestilah kita nak perlindungan yang optimum. Lebih-lebih lagi jika kita telah menggunakan wang simpanan kita yang kita kumpul dengan kerja keras. Dengan memiliki insurans rumah, korang boleh menyesuaikan perlindungan tambahan yang lain mengikut keperluan masing-masing. Di bawah adalah antara perlindungan tambahan yang korang boleh pertimbangkan:

  • Insurans tuan tanah

Katakan lah korang ada sebiji rumah, dan korang sewakan rumah itu untuk dijadikan pendapatan utama atau tambahan. Tiba-tiba pula penyewa buat hal dengan cabut lari dan meninggalkan tunggakan bayaran sewa. Sudahlah lari dan tak bayar sewa, dirosakkan pula barang-barang yang ada dalam rumah dan bil elektrik serta air yang tertunggak. Sebagai tuan rumah, kitalah yang terpaksa menanggung kerugiannya. Boleh terduduk kita dibuatnya. 

Tapi jangan risau, korang boleh membuat penambahan perlindungan iaitu perlindungan insurans sewa . Polisi ini melindungi pemilik rumah untuk mendapatkan ganti rugi atas kejadian yang berlaku

  • Perlindungan penyelenggaran rumah

Bukan harga rumah saja yang mahal, kos penyelenggaraan rumah pun turut mahal juga. Nak tak nak, rumah memang kena selenggara. Iyalah, tak kan nak biarkan rumah yang kita beli atas titik peluh sendiri tidak diselenggara, kan? Tapi kadang-kadang berlaku beberapa situasi yang tidak disangka seperti gangguan bekalan air yang disebabkan oleh masalah paip air dalam tanah. Isu ini akan memerlukan korang menggunakan tukang baiki yang professional. Kosnya sudah tentu tinggi. Bila kosnya tinggi dan kita tiada insurans, terpaksalah keluarkan simpanan yang bertahun-tahun simpan. 

Dengan adanya penambahan perlindungan penyelenggaran rumah, korang tidak perlu risau lagi kerana segala kos baiki akan ditanggung oleh pihak insurans dan simpanan boleh kekal disimpan. 

  • Insurans rumah kampung

Jangan ingat rumah kampung tak perlu insurans, rumah kampung juga perlukan insurans rumah. Sama seperti rumah yang lain, rumah kampung juga terdedah dengan risiko-risiko bahaya seperti kebakaran, tanah runtuh, banjir dan macam-macam lagi. Sebenarnya, ada polisi yang dirangka khas untuk pemilikan hartanah jenis ini. 

Perlindungan tambahan jenis ini memberi perlindungan dari segi pembayaran pampasan secara sekaligus sekiranya korang mengalami kecemasan yang tidak diduga. 

  • Insurans pinjaman gadai janji

Kebiasaannya, ramai membeli rumah dengan cara membuat pinjaman perumahan dengan bank. Pelbagai situasi boleh berlaku yang boleh membuatkan kita tidak dapat menyambung bayaran balik pinjaman perumahan. Inilah fungsinya insurans pinjaman gadai janji. 

Insurans pinjaman gadai janji ini boleh memberi perlindungan dari segi pembiayaan pinjaman rumah sekiranya pemilik rumah tidak dapat membayar atas sebab-sebab yang tertentu

Lindungi rumah anda dengan pelan kami